vrijdag 15 juni 2012

Bacteriën leggen gewicht in de schaal



Mensen die erop gebrand zijn om enkele kilo's kwijt te raken, zodat ze maar kunnen zeggen dat ze aan de norm van de goudeerlijke en oprechte weegschaal kunnen voldoen, moeten zich toch eens realiseren dat een deel van ons lichaamsgewicht afhangt van het aantal bacteriën dat in en op ons huist.
Gatver. Wat?
Ja, het volkje dat ons lichaam behuist is tamelijk geniepig bezig. We zien die bacteriën niet, maar ze zijn er wel! Bovendien leggen ze het nodige gewicht in de schaal. Een gezonde volwassene van 90 kilo draagt maar liefst ongeveer 0,9 tot 2,7 kilo bacteriën bij zich. Om een indruk te geven: een gezond menselijk lijf telt tien keer meer bacteriën dan cellen! Hoe zwaar je wordt als je ziek bent, is waarschijnlijk nog niet onderzocht, maar het maakt deze feiten niet minder opmerkelijk.

Die feiten maken deel uit van de uitkomsten van een vijfjarig onderzoek in de Verenigde Staten onder de naam Human Microbiome Project. Ongeveer 200 wetenschappers van bijna 80 verschillende universiteiten en wetenschappelijke instituten werkten eraan mee. Het kostte zo’n slordige 153 miljoen dollar, maar was belangrijk vanwege het feit dat het onderzoek naar infectieziekten versneld kan worden ingezet. Bij bacteriën denken we vooral aan de ziekmakende soorten: de vuile etters die in onze eigen afscheidingen zitten, zoals speeksel, urine, poep en zweet. Ons lichaam wordt door zo’n 10.000 verschillende soorten bacteriën bewoond. (Ongeveer 81 tot 99 procent van deze soorten zijn dankzij dit onderzoek nu geïdentificeerd.) Het grootste deel ervan zorgt er echter juist voor dat we gezond blijven en goed kunnen functioneren. Een goed voorbeeld daarvan zijn de bacteriën in de maag en darmen. Omdat mensen niet alle enzymen hebben die nodig zijn om ons voedsel te verteren, is het maar goed dat de microben van onze maag proteïnen, lipiden en koolhydraten afbreken en er voedingsstoffen van maken. Ze produceren ook medicinale stoffen zoals vitamines en ontstekingsremmers die ons lichaam zelf niet kan produceren.



Al met al lijkt het erop, als we dit zo lezen, dat ons lichaam is overrompeld door een onzichtbare bezettingsmacht van bacteriën. Gelukkig zijn er ook nog een paar goede bij die ons in staat stellen gezond voort te leven. We zullen hen maar te vriend houden, anders keren ze zich misschien tegen ons. Ik moet daarbij onwillekeurig denken aan de mooie onderhoudende science fiction film I am legend uit 2007 met Will Smith in de heldenrol. Dit ging echter over (de universele angstpsychose van) een ongewilde virusuitbraak. Een virus is evenwel niet te verwarren met een bacterie, hoewel allebei kunnen leiden tot de dood.

Als je weegschaal toch wat overgewicht toont, geef anderen voortaan dan maar de uitleg dat een deel van die kilo's ook nut heeft. Want zonder al dat overgewicht aan bacteriën zou je wel eens heel wat minder gezond kunnen zijn, blijkt maar weer.

Het artikeltje waar dit bericht op gebaseerd is, is HIER te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten