donderdag 19 augustus 2010

GPS graffiti



Een Amerikaan met de naam Nick Newcomen heeft bijna 20.000 kilometer gereden in zijn auto, dwars door 30 staten. Op zich niet zo bijzonder. Wel dat hij dat gedaan heeft aan de hand van een GPS-apparaat en met Google Earth. Daardoor was zijn reis af te lezen op Google Earth. Op zich ook niet zo bijzonder. Wel dat hij deze reis maakte om op de kaart van de VS "Read Ayn Rand" te kunnen schrijven: Ayn Rand is zijn favoriete auteur.
Wel een maf idee, maar heeft gekregen wat hij wilde: een originele advertentie voor de boeken van Ayn Rand. Wie was Ayn Rand? Ayn Rand (geb. Alissa Zinovievna Rosenbaum, Sint-Petersburg, 1905 – New York, 1982) was schrijfster en initiator van het Objectivisme, een filosofische stroming. In de Verenigde Staten heeft zij vele volgelingen. Ze heeft de meeste bekendheid gekregen met haar romans The Fountainhead, en Atlas Shrugged maar heeft nog vele andere boeken geschreven.
"Ik heb dit in de eerste plaats gedaan omdat ik fan van Ayn Rand ben," zei hij. "Als er meer mensen zouden zijn die haar boeken zouden lezen en haar ideeën serieus zouden nemen, zowel in de VS als daarbuiten, zou de wereld er beter uitzien, vrijer zijn, en veel optimistischer", aldus Newcomen.

Om Newcomen op zijn wenken te bedienen, op Youtube zijn tot mijn verrassing een aantal filmpjes met interviews te bekijken met schrijver-filosofe Ayn Rand. Zelfs een interview uit 1959! Haar Russische accent is duidelijk herkenbaar.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten