zaterdag 21 augustus 2010

Hoe heter, hoe beter



Dames en heren, zet u schrap: ongelooflijk goed nieuws. Mogelijk is dit het einde van de fossiele brandstoffen. Professor Nick Melosh van Standford University in Palo Alto, Californië, heeft een revolutionaire ontdekking gedaan die qua kosten gemakkelijk de concurrentie aankan met fossiele brandstoffen als energiebron!
Waaruit bestaat deze ontdekking?
Zonnepanelen leveren energie, maar de elektriciteitsopwekking is óf fotovoltaïsch óf thermo-elektrisch. Het ene systeem is gebaseerd op lichtstraling van de zon, het andere op warmteafgifte. De technische doorbraak waarvan de Melosh gewag maakt heeft nu betrekking op de vereniging van beide systemen.

Het probleem van de huidige zonnecellen is dat ze behoorlijk inefficiënt zijn. Ten eerste: als ze (te) heet worden werken ze minder efficiënt. Ten tweede: de zonnecellen van silicium (= de mineraalbasis van zand) werken alleen op een bepaald deel van het lichtspectrum. Daardoor gaat de helft van alle energie verloren.

In de nieuwe systemen wordt echter een dun laagje cesium gebruikt als geleidingsmateriaal, wat de energieopwekking verdubbelt. Doordat deze nieuwe systemen in bestaande zonnecellensystemen ingepast kunnen worden, worden de uiteindelijke relatieve kosten beperkt. De innovatie bestaat dus hoofdzakelijk uit de wijziging van materialen die bij de fotovoltaïsche cellen gebruikt worden.

Een nadeel van het nieuwe systeem is dat zij alleen goed werken als ze extreem heet worden. Dat is een probleem bij de wat kleinere zonnecellensystemen op bijvoorbeeld daken van huizen.

In theorie kan het nieuwe systeem een 60% efficiëntiegraad bereiken, waarvan de helft al genoeg zou zijn om te kunnen concurreren met fossiele brandstoffen tegen de huidige olieprijs.

Deze video van Standford University legt de werking van het systeem uit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten