dinsdag 30 maart 2010

Spreek je uit als de waarheid gediend is


Zich vrij uitspreken is niet alleen aan zangers en zangeressen voorbehouden, maar vaak hebben liedjes door het herhaalaspect toch een brugfunctie. Soms is dat nodig om mensen ergens bewust van te maken.
Deze titel van dit stukje slaat op het statement van de soul- en R&B zangeres Erykah Badu, dat met haar nieuwe single ‘Window Seat’ zingend ten gehore wordt gebracht. Niet alleen zingend, trouwens. Helaas is hij nog niet te zien, maar deze maand werd in haar geboortestad Dallas (Texas, USA) een videoclip opgenomen, waarin de populaire zangeres refereert aan de moord op J.F. Kennedy in 1963 in dezelfde stad. Ze gaat daarbij uit de kleren vlakbij het monument op de plek waar hij werd vermoord. Deze feiten hebben natuurlijk wel stof doen opwaaien in het puriteinse, strikte Amerika, maar ze werd desondanks niet gearresteerd omdat niemand aangifte heeft gedaan.
Erykah Badu (1971) is in Nederland enigszins bekend van het North Sea Jazz Festival (1991) en verder van de singles Tyrone (1998), You got me (1999) en Sweet baby (2001). Haar talent is breed en haar muziekstijlen heel gevarieerd, hoewel deze voornamelijk in de zwarte (Amerikaanse) traditie van soul, R&B, hiphop, jazz en reggae vallen.
‘Orange Moon’ werd gespeeld op het North Sea Jazz Festival. Een mooi mens, een mooie stem en een mooi nummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten