woensdag 24 maart 2010

Peter Callesen


Raadsel: wat is er zo bijzonder aan deze foto? Dit is geen gewoon trappenhuis. Dit is een trappenhuis gemaakt door de Deense kunstenaar Peter Callesen (geb 1967). Callesen studeerde architectuur en schone kunsten in Århus, waarna hij naar Londen trok om daar aan het Goldsmith College te studeren. Goldsmith College is een van de meest richtinggevende kunstacademies van het Verenigd Koninkrijk.
Voor zijn objecten en uitstallingen / installaties gebruikt hij één van de meest gebruikte materialen ter wereld: papier. Gewoon het papier dat in je printer zit. Verder gebruikt hij uiteraard een scherp 'operatiemes' om mee te snijden en lijm om delen aan elkaar te plakken.
Hij zegt over zijn werk:
"De papieren beeldhouwwerken (een soort kirigami, RM) exploreren de waarschijnlijke en magische transformatie van het vlakke blaadje papier dat zich ruimtelijk in figuren uitvouwt. Alhoewel de figuren nog aan hun oorspronkelijke moederblad vastzitten zonder dat ze er aan kunnen ontsnappen, ontstaat de driedimensionale werkelijkheid uit de negatieve tweedimensionale ruimte die door het uitsnijden ontstaat. In dat opzicht kleeft er ook een tragisch aspect aan veel van deze uitsneden."

Wat knap is, is dat je van een praktisch waardeloos materiaal (500 vel voor een paar euro), iets creëert wat in waarde het duizendvoudige (of meer) vertegenwoordigt. Dit is wat men in de Middeleeuwen zou betitelen als alchemie.
Wie zijn werk in het echt wil zien, moet naar Denemarken afreizen, maar online is hier een voorproefje: KLIK HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten