zondag 7 maart 2010

Geloof in het kruis


Alles komt altijd uit en waar jonge jongens en katholieke geestelijken samenkomen, lijkt het bijna onvermijdelijk. De mannen kunnen de onderdrukking van hun lusten niet meer aan en gaan over de schreef. Zo stonden er recentelijk 3 opvallende berichten in de krant.
2 maart: Uit een onderzoek van NRC Handelsblad en Wereldombroep zouden meer dan tien paters van de salesiaanse orde in het Don Rua klooster in 's-Heerenberg seksueel misbruik op hun geweten hebben. Ook een huidig bestuurslid van het rooms-katholieke internaat zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

4 maart: In de jaren 50 en 60 zouden er gevallen van misbruik van jongens uit het wereldberoemde jongenskoor de Regensburger Domspatzen geweest zijn. Van 1964 tot 1994 werden de Domspatzen geleid door de broer van de huidige Paus.

5 maart: een seksschandaal in het Vaticaan, een gentleman genaamd Balducci uit de pauselijke personeelsschare, bestelde een mannelijke prostitué. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica denkt de politie dat de mannen die Balducci soms inhuurde voor seks onderdeel waren van een goed georganiseerd mannelijk prostitutienetwerk.

En ik maar denken dat celibatair betekent dat je geen seks hebt, en dat priesters, monniken en pastoors bijna voortdurend devoot bezig zijn met het Hogere, de Goddelijke inspiratie en wat dies meer zij. Nee, ik vatte hun “geloof in het kruis” misschien iets minder letterlijk op?
Kwalijk is het als kinderen misbruikt worden, en helemaal als dat onder het mom van het zuivere geloof en de onschuld plaatsvindt. Hopelijk zijn de uitwassen verleden tijd en helpt het dat het toezicht op contact met priesters, paters en andere geestelijken wordt verscherpt.
Tja, de vraag is of de schade die de afgelopen tijd is ontstaan door alle seksschandalen van de afgelopen tijd (in Amerika, Ierland, Engeland, Australië, Duitsland en nu dus Italië) nog wel te repareren is. Kerken lopen leeg, de mensen hebben steeds minder vertrouwen in kerkelijke autoriteiten. Geloven doen de mensen toch wel, ook zonder of zelfs ondanks die mannen in zwarte gewaden. Daar weten we nu wel van wat we er aan hebben. Is het celibaat niet een verhulling voor pedofilie en homoseksualiteit? En waren de kloosters niet gewoon middeleeuwse voorlopers van de darkrooms? Hoe kan het dat de Paus homoseksualiteit afwijst? Dat wat je het meest afwijst, wordt het hevigst nagestreefd, blijkt maar weer. Geen wonder dat Gerard Reve, overtuigd homoseksueel rooms-katholiek, God vergeleek met een ezel waarmee hij gemeenschap had. Net goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten