woensdag 2 december 2009

Wilhelmus, minaretten en andere onzin



Hoe gek is deze wereld? Volgens mij is de Kamer aangestoken door het populistische ultra-rechtse holle denken, dat alleen maar schreeuwen is, maar weinig wol. Deze week vond een referendum plaats in Zwitserland over het bouwen van minaretten waar de Zwitsers zich uitspraken voor een verbod hierop. Nou, dat moeten die bizarre Zwitsers met hun holle kaashersens zelf weten. Alsof door de bouw van minaretten hun spitse bergtoppen niet meer te zien zouden zijn. Maar de SGP kan er ook wat van. Kees van der Staaij diende vorige week tijdens het debat over integratie een motie in waarin hij vraagt om terughoudendheid bij de bouw van minaretten en moskeeën. Deze uitingen "kunnen bijdragen aan gevoelens van vervreemding en van aantasting van de historische Nederlandse identiteit" aldus deze gereformeerde jurist uit de Bijbelbelt. Bij wie dan? Ja, de SGP wil straks al die shoarmazaken, Chinese restaurants en pizzeria's ook uit het straatbeeld weren. Gisteren was er een klein debatje met van der Staaij in de uitzending van Pauw en Witteman, waarbij de slimme en innemende advocate Famile Arslan zijn argumenten kundig van tafel veegde.

Verder werd deze week door de Tweede Kamer besloten dat alle inburgeraars tijdens de Nederlandse lessen aandacht moeten besteden aan het Wilhelmus. Minister van Integratie Eberhard van der Laan vindt het een ‘sympathiek idee’, zoals hij zelf zegt. Wie is hij dat hij dat 'sympathieke idee' aan leraren oplegt? Ik zou Eberhard zelf wel eens het lied willen horen zingen, en niet die twee losse coupletten maar alle vijftien foutloos graag! Welke Nederlander kent dat volkslied eigenlijk? En dit prachtige cultuurgoed wordt helemaal nooit onderwezen in lessen Nederlands, en zeker niet uit volle borst gezongen. Waar eindigt deze onzin? Moeten we straks allemaal de vlag gaan hijsen en salueren? In de nabije toekomst kennen inburgeraars de Nederlandse cultuur beter dan de gemiddelde Nederlander. Hoe gek kan het zijn.
Laten we toch eens ophouden met die onzin en iedereen gelijk behandelen.

Waar het op neer komt: dit soort zaken horen niet thuis in de Tweede Kamer. Dit moet vooral op plaatselijk niveau aan de orde gesteld worden. We zitten niet te wachten op studentikoos vergadergeneuzel, detailvoorstellen en borreltafelideetjes van onder andere Van der Staaij en Van der Laan. Beleid is vooral een algemeen kader scheppen en juridisch verankeren. De maatschappij moet het verder zelf maar invullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten