vrijdag 4 december 2009

Rare klazen, die Hollanders!


[Dit is Nicole Le Fever van de NOS vanuit Jordanië]
Wat een vreemde traditie hebben wij eigenlijk met Sinterklaas. Een nepbisschop met een lange witte baard en een rood-wit tenue, gezeten op een paard. Zwarte pieten in een Spaansachtige zeventiende-eeuwse kledij die cadeautjes brengen bij kinderen door via de schoorsteen naar beneden te kruipen. Die cadeautjes in schoenen achterlaten. Die gedichten schrijven, surprises maken en pepernoten strooien.
Echt bizar. Sommige buitenlanders vinden ons dan ook maar een vreemd volkje, en ons gevoel voor humor, voorzover dat wordt gesignaleerd buiten het Nederlandse taalgebied, is ook niet uit te leggen. Meestal wordt dat bestempeld als: 'Dronkenschap' of 'Dutch' wat al automatisch een soort belediging inhoudt gelijkwaardig aan 'idioot' of 'krankzinnig'. Niettemin zien sommigen (gelukkig voor ons) in dat de verkleedpartij van het Sinterklaasfeest ook positieve kanten heeft: het verkleden betekent immers dat je even iemand anders bent en je lekker kunt uitleven. Dat wekt weer op de lachspieren van mensen, ook al snappen ze de taal niet.
De correspondent van de NOS in Jordanië Nicole Le Fever, over wie de PVV vragen stelde aan Ronald Plasterk vanwege haar hoofddoekje (o help, wat erg, een hoofddoek!), rapporteerde over Sinterklaas in Jordanië. Ze hadden daar geen paard, maar wel een kameel. Hoe een Nederlandse Sinterklaas en Zwarte Piet geheel geïntegreerd is in het Jordaanse leven van alledag. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten