zaterdag 5 december 2009

De milieutop in Kopenhagen


De klimaatconferentie van de VN vindt dit jaar in Kopenhagen plaats en moet een nieuw klimaatakkoord opleveren. De afspraken van het Kyoto Protocol lopen in 2012 immers af.
In totaal zullen 193 landen aan de conferentie deelnemen. De bijeenkomst eindigt op 18 december. Een echt akkoord wordt dus pas ten vroegste op de slotdagen verwacht. Daarom heeft Obama besloten om pas aan de tafel aan te schuiven op de laatste dag van de conferentie. De bedoeling is dat landen zichzelf verplichten hun CO2-uitstoot tegen 2020 te verkleinen.



Waarom is deze top belangrijk? Omdat het vijf voor twaalf is. De ijskappen en gletsjers smelten in rap tempo, zodat enorme droogte enerzijds en anderzijds enorme stijging van de zeespiegel wordt voorzien. Tegen 2015/2020 moet de uitstoot van CO2 aan een omgekeerde beweging begonnen zijn. Tegen 2050 moet de uitstoot in de hele wereld met 80 procent afnemen in vergelijking met het niveau van 1990. Anders gebeuren er dus fatale rampen voor de mensheid. Is dat mogelijk? Ik hoop het. Veel hangt af van een wereldwijd akkoord, inclusief de energieverslindende grootmachten zoals de VS.

Een van de meest indrukwekkende films die gemaakt zijn om te laten zien dat het echt vijf voor twaalf is HOME van de Franse fotograaf, journalist en ecoloog Yann Arthus-Bertrand. Hij is goed te zien op internet, bijvoorbeeld op Youtube. Het is echter een lange film dus ga er voor zitten. Prachtige beelden en een interessante en indrukwekkend verhaal met dreigende boodschap. De Franse maker van de film heeft een voorliefde voor een hoge camerastand vanuit vliegtuig of helicopter. Hierdoor zie je een perspectief waarbij de aarde klein wordt. Klein en dus kwetsbaar.

Bekijk de film HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten