woensdag 6 oktober 2010

Plato en Jay Kennedy


Who the hell is dr. Jay Kennedy? Dit zul je je ongetwijfeld afvragen. Ik had ook nog nooit van de beste man gehoord. Totdat mijn mond open viel van verbazing toen ik een artikeltje las over Plato's werk van zijn hand: hij heeft namelijk een geweldige ontdekking gedaan. "Een bijzonder briljante wetenschapper" is dus het antwoord. De afgelopen jaren doet hij onderzoek naar Plato, die door velen beschouwd wordt als de belangrijkste filosoof uit de Griekse Oudheid. Zijn onderzoek werd door de tijd heen steeds meer toegespitst op de relatie die Plato’s werk had met Pythagoras. Pythagoras kennen we allemaal als wiskundige van de Stelling, maar hij was ook filosoof en schreef ook over andere onderwerpen dan over wiskunde. Voor hem bestond alles wat harmonie bezat uit getallen: dat gold voor muziek, maar ook voor alle esthetische vormen en het heelal.
Niet helemaal vreemd dus dat dr. Jay Kennedy ontdekt heeft, dat het werk van Plato een muzikale structuur bezit, maar wel een spectaculaire vondst. Plato verborg codes in zijn werk, die laten zien dat Plato Isaac Newton 2000 jaar eerder de pas afsneed door in te zien dat de natuur beschreven wordt in een mathematische taal. Voor Plato lagen filosofie, mathematica en religie niet ver van elkaar af, maar juist heel dicht bij elkaar. Dit zal de reden zijn dat hij zijn dialogen in een bepaalde muzikale verborgen symboliek weergaf.
In vroeger tijden beweerden vele Platokenners dat zijn geschriften in symbolen geschreven werden, iets wat in onze moderne tijd altijd werd ontkend of miskend. Kennedy’s ontdekking is dus eigenlijk een herontdekking, hoewel dat aan het belang voor de wetenschap niets afdoet.
Plato was een van de belangrijkste bouwers van de Westerse cultuur, en door deze ontdekking wordt de kijk op onze cultuur geheel anders. Uiteraard duurt het nog een hele tijd voordat de 2000 pagina’s van Plato’s werk zijn ontcijferd. Maar als dat gebeurd is, het kan wel eens een omwenteling betekenen in ons denken!
Meer over het project van dr. Kennedy op zijn Engelse site: http://personalpages.manchester.ac.uk/staff/jay.kennedy/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten