zaterdag 9 oktober 2010

Charles Taylor en Bud Naked


Charles Ghankay Taylor (1948) was president van Liberia tussen 1997 en 2003. Daarvóór, in 1989, was hij tegen President Samuel Doe in opstand gekomen, in wiens regering hij een zetel had. Doe beschuldigde hem ervan 1 miljoen dollar afhandig te hebben gemaakt. Hij vluchtte naar de VS, werd gearresteerd maar wist onder onopgehelderde omstandigheden te ontsnappen uit de gevangenis. Na 2003, toen hij moest vluchten voor de UN-troepen, woonde hij in Nigeria, welk land hem niet uitleverde. Pas nadat de nieuwe president van Liberia om uitlevering verzocht, werd Charles Taylor in 2006 overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen om te worden berecht door het Sierra Leone-tribunaal. Een jaar later startte het proces, dat nog steeds gaande is. Volgens de aanklager is Taylor verantwoordelijk voor honderdduizenden doden en gewonden in de burgeroorlog in Sierra Leone. Hij wordt o.a. beschuldigd van terroristische handelingen, moord, geweld tegen het leven, seksuele slavernij, verkrachting, slavernij en de inzet van kindsoldaten. Taylor zelf stelt dat hij niets te maken had met de strijd in Sierra Leone. Er meldden zich echter tientallen getuigen in Den Haag met belastende verklaringen tegen Taylor. Onlangs nog was het proces Taylor in het nieuws toen Mia Farrow (actrice en ex van filmmaker Woody Allen) en supermodel Naomi Campbell moesten getuigen over bloeddiamanten die Campbell van Taylor zou hebben ontvangen. De voormalige president van Liberia wordt er namelijk van verdacht in ruil voor diamanten wapens en training te hebben gegeven aan rebellengroepen in buurland Sierra Leone.
Liberia is een van de Afrikaanse landen die in een bestuurlijke chaos was beland, totdat de situatie zich stabiliseerde toen Ellen Johnson Sirleaf (1938) president werd, het eerste en succesvolle Afrikaanse staatshoofd.
Liberia is als land gesticht, net als Sierra Leone, door vrijgelaten slaven die uit de VS terug naar Afrika verkozen te gaan. Hoewel overal Engels wordt gesproken maken de gerekoloniseerde Afro-Amerikanen slechts een relatief klein deel van de bevolking uit.

Ik raad iedereen aan, de video's van VBS TV te bekijken. Als je niet weet hoe dit land er aan toe is, dan heb je snel kennis opgedaan. Let wel, Liberia is niet alleen een van de armste landen van Afrika, maar zelfs van deze wereld. Naak kennis met een beul en een kannibaal, genaamd Bud Naked, 'naakte kont'. Net zo'n schurk als Taylor, maar wel vrij man, net als de andere Warlords in dat land. Met recht bizar.





KLIK HIER VOOR DE SITE VAN VBS TV

Meer over Liberia: KLIK HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten