woensdag 8 juli 2009

Carnaval in Santiago de Cuba




Morgen begint het beroemde carnaval in Santiago de Cuba. In tegenstelling tot het carnavalsfeest in Brazilië, dat wordt gevierd in de maand februari, wordt carnaval in Santiago altijd in de maand juli gehouden. Het carnaval in Brazilië, net als dat in Europa, vindt zijn oorsprong in een katholieke traditie die weer op een voorchristelijk 'mysteriefeest' van de Romeinen en Grieken is gebaseerd. Dat werd namelijk in de periode voorafgaande aan de lente gevierd.
Het feest in Santiago heeft echter geen religieuze betekenis. Het werd vroeger Mammarrachos genoemd, wat zoiets betekent als 'piassen' of 'malloten'. Het is een zeer oude traditie (van voor 1679) maar men weet nu niet meer wat er eigenlijk gevierd werd. Een theorie is dat het oorspronkelijk een parade was ter ere van de Heilige Johannes (de beschermheilige van Santiago). Een parade (comparsas genaamd) is het nog steeds, waarbij verschillende drumbands, traditioneel geklede en gevederde dames, dansende meisjes en jongens, types met een hoofdband of masker en versierde wagens of attributen de revu passeren. De traditionele muziek die gespeeld wordt is de conga, de muziek van de gelijknamige kleine drumband. Gloria Estefan (een gevluchte Cubaanse) is in Nederland in de jaren tachtig bekend geworden met haar 'conga' hit, maar het lijkt niet op een echte congasound. De conga is ritmische marsmuziek van verschillende soorten drums (platte en langwerpige, Afrikaanse), metalen drumsticks die vaak op autovelgen of soms ook brede kapmessen die voor de suikeroogst worden gebruikt slaan, en één suona. De suona, die in het Spaans corneta china genoemd wordt omdat dit hoboachtige instrument oorspronkelijk uit China komt, heeft een scherpe klank. Deze conga zet de massa in beweging! Zelfs als men voor het carnaval met de conga aan het oefenen is dansen hele groepen kinderen achter de bandleden aan (zie foto's). Het feest duurt een week en staat dit jaar in het teken van Honduras en de garifuna-cultuur (dit is de cultuur van de Hondurese zambo's - een mix van de zwarte en indiaanse bevolking). De belangrijkste straat in Santiago waar de stoet voorbijtrekt is Avenida
Garzón. Daar staan tribunes opgesteld waar je tegen betaling kunt plaatsnemen. Het feest is van oudsher vooral een drank-, dans- en muziekfeest. Hapjes en drankjes (d.w.z. vooral lokaal gebrouwen rum en bier) schijnen vroeger gratis te zijn verstrekt, maar dat is nu helaas niet meer zo: je moet nu in de nationale pesos of harde valuta betalen. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het carnaval kan een bezoekje brengen aan het museum van het carnaval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten