zondag 28 augustus 2011

Cubaanse hiphop


Obsesion is een Cubaanse hip-hop band. Misschien niet zo bekend in het Westen, maar heel belangrijk voor de Cubaanse vrije muziekexpressie en de culture ontwikkeling van dat land.
De band werd opgericht door het echtpaar Alexey Rodriguez en Magia Lopez. Alexey komt oorspronkelijk uit Santiago de Cuba – bakermat van de belangrijkste muziekstromingen van Cuba – en Magia is geboren in Havana. Sinds 1996 zijn ze muzikaal actief. Daarvoor stond Alexey aan de draaibank en werkte hij als beeldhouwer. In zijn vrije tijd beoefende hij breakdance en was hij een fan van Amerikaanse hip-hop. In 1993 ontmoette hij Magia, die een studie communicatie had afgerond, in een Afro-Cubaanse dansgroep werkte. Dankzij Alexey ging ze zich eveneens bekwamen in het beeldhouwen.
Beiden hadden een hip-hopdroom. Ze beschouwden het als een soort platform van waaruit verschillende aspecten en thema’s konden worden gelanceerd op het gebied van de liefde, samenleving en politiek. Door het schrijven, componeren en produceren heeft Alexey de rol van hip-hop voor de Cubaanse cultuur kunnen versterken. Bovendien heeft hij gewerkt aan een project (La Fabri-K) waarbij een interactie werd bewerkstelligd tussen andere kunstvormen zoals de dans, dichtkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst. Ook experimenteerde hij met andere stijlen van muziek zoals blijkt uit de samenwerking met Roberto Fonseca en Augusto Enrique.
Het echtpaar Magia en Alexey woont in Regla, een industriewijk ten oosten van Havana. Dit havengebied waar aardolieraffinaderijen, pakhuizen en scheepswerven staan, is heel bekend vanwege het feit dat hier het centrum van de Afro-Cubaanse religie gehuisvest is. Op dit plekje staat de uit koloniale tijden stammende kerk van de Zwarte Madonna “La Virgen de Regla”, die behalve pelgrims uit het hele land ook veel toeristen trekt. Rond deze plek vestigden zich de bevrijde slaven in de 19e eeuw. Drie blokken hier vandaan wonen en werken Magia en Alexey in hun flat die tevens hun studio en werkruimte is.
Obsesion is elk jaar in de zomer present op het festival van Alamar, een wijk die niet ver van Regla ligt. Ze delen het podium met beroemdheden van de hip-hopscene, zoals bijvoorbeeld Mos Def, Dead Prez en Talib Kweli.
Een van hun nummers is bijzonder grappig, en is een ode aan de moeder, die voor Cubanen heilig is. Het leuke is dat mamma gewoon meedoet en helemaal in het spel opgaat. De studio van Alexey komt nog even in beeld, met de eierdozen als geluiddempers aan de muur. Het is een van de meest grappige clips die ik de laatste tijd gezien heb. Vraag me niet wat ze zingen maar dat hoeft ook niet want de beelden spreken voor zich!

Meer informatie en videomateriaal over de laatste Cubaanse muziek op HAVANA CULTURA





Geen opmerkingen:

Een reactie posten