zaterdag 23 oktober 2010

Amsterdams reputatie


Amerikanen denken onterecht dat cannabis uitsluitend getolereerd wordt in Amsterdam. Voor onze vrienden in de VS was Amsterdam tot voor kort zelfs het centrum waar gevaarlijke (lees: linkse) ontwikkelingen vandaan kwamen. Niet dat iemand zich daar druk om maakt. Probeer de trots van de Mokummer maar eens te breken. Lukt niet. Die is zo hard als diamant. Langzaam maar zeker dringt echter ook de Hollandse nuchterheid aangaande het gebruik van cannabis door in de VS: het zijn toch niet zulke dommeriken daar in Amsterdam, zullen ze gedacht hebben. In Oakland, een stad bij San Francisco, Californie, hebben ze nu zelfs een marihuana-universiteit, die "Oaksterdam University" genoemd wordt en gelegen is in het cultureel centrum van Oakland. Ze draaien wel door die Yankees, vind ik, maar goed. Aan deze universiteit krijgt men onderwijs in hoe je omgaat met cannabis, iets wat bij ons al met de paplepel wordt ingegoten.
Mocht je denken, dat je in Oakland zo maar de winkel binnen kunt lopen en een grammetje wiet bestellen, dan heb je het mis. Gebruik is aan strikte regels gebonden en wordt alleen op doktersadvies (als medicijn) verstrekt. Ik durf te wedden dat een hoop Amerikanen ineens enorme pijnklachten hebben gekregen toen ze van het bestaan van "Oaksterdam" hoorden, en snel naar de dokter zijn gerend voor een receptje.
Wie dat omzeilen wil, neemt een retourtje Nederland en kan terecht in praktisch elke Nederlandse stad. "Just ask for a coffeeshop".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten