vrijdag 8 januari 2010

We hebben te veel van alles



Een klein berichtje in de pers, misschien heb je het opgemerkt: ophef over kledingketen H & M (Hennes & Mauritz)die kleding zou hebben vernietigd terwijl ze net zo goed hadden kunnen worden geschonken aan arme bevolkingsgroepen uit bijvoorbeeld Afrika. Inmiddels zou H & M hebben gezegd dat ze niet verkochte kleding schenken aan hulporganisaties, maar dat ze o.a. kapotte kleding en misbaksels blijven vernietigen.
Als je dus ergens in de binnenlanden van Afrika bent en je komt een volledig volgens de laatste Europese mode geklede bosneger tegen kijk dan niet raar op. Misschien moet je zelfs bedroefd zijn, want dankzij onze ruimhartige westerse giften verdwijnen de traditionele weef- en naaitechnieken, en daarmee de traditionele kleding die natuurlijk vele malen artistieker is dan zo'n gekopieerd kitscherige eendagscreatie van H&M. En jij maar denken dat het allemaal goed is om mensen te helpen. Is ook zo hoor. In de kledingcontainers van het Leger des Heils worden je broeken en hemden echter maar voor een zeer klein deel hergebruikt, áls het al gebeurt. Het meeste spul gaat naar zogenaamde sorteerbedrijven. Die sorteren alleen de allerbeste en meest geschikte spullen eruit. Want wat moeten ze in Afrika met kapotte of versleten kleding, Volendamse kostuums, winterjassen of dikke wollen truien? Geschikte kleding wordt verkocht aan (o.a.) Oost-Afrikanen. De rest wordt verwerkt tot poetslap.
Kortom, kledinginzameling is handel. Niks geen gratis schenking. Wat dat aangaat moet H&M juist geprezen worden! En namens de Afrikaanse dames: bedankt voor de leuke bh's, ze waren precies van de goeie maat!

Er schijnt ook enorme behoefte te zijn aan tweedehands MP3-spelers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten