zondag 11 september 2011

Elastypen als een flexheks

Het is voor het ras van pennenlikkers, typgeiten en kantoorpikken niet eenvoudig om, als je je hele leven aan het bureau en achter de pc zit, een soepel en swingend lichaam te houden. Je moet er wel wat voor doen. Een cursus Tibetaans zwaardvechten, Zoemba, Salsadansen of Yoga geven je het idee dat je dit wel kan veranderen, maar na een tijdje besef je toch dat een strijkplank minder stijf is dan jij.
Helaas pindakaas, je bent al bij voorbaat vastgegroeid aan je bureau en gedoodverfd om met rugklachten, artritis, RSI of jicht door het leven te gaan.
Zo soepel als je lichaam is, zo is ook je geest zeggen ze. Dat belooft niet veel goeds voor onze medemens. Niet alleen verstijft ons lichaam, we verstijven ook in ons beroep. (Dat heet in vaktermen ‘beroepsgedeformeerdheid’) We hebben geen oog meer voor de buitenwereld en waar het allemaal over gaat maar houden ons stijfjes aan regels. Dat bureaucratische in onze beroepsgroep van pennenlikkers, typgeiten en kantoorpikken heeft een lichamelijke oorzaak en is dus op conto te schrijven van een algemene verstijving van onze ledematen. Aldus constateerde ik recentelijk...

Er zijn echter mensen op deze aardbol, die van nature zo flexibel zijn dat ze ons allen tot voorbeeld kunnen zijn. Neem nou de in Duitsland wonende Russische Zlata. Zij heeft geen problemen met licht typwerk. Dat doet zij zonder bureaustoel te gebruiken (waardoor je rugklachten krijgt!). En die werkzaamheden doet ze bovendien zo soepeltjes dat ze ’s avonds nog even fris als een framboos over straat caprioolt, alsof ze net uit bed komt. Daarna sopt, stoft en veegt ze ook nog even het hele huis en geeft als het moet een Yoga-lesje of drie. Ze draait haar hand, haar benen en haar hoofd er niet voor om.




Nee, en dan is er ook nog die supermeegaande jongen die werkelijk twee dingen tegelijk kan (en dat kunnen maar weinig mannen!!!): televisie kijken en piano spelen, zo relaxed lijkt me dat! En dat allemaal dankzij een aangeboren buigzaam karakter. Alleen jammer dat tijdens het pianospelen het geluid van de tv uit moet staan. Maar ja, dat neem je met zo’n flexibele instelling willig op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten