dinsdag 12 juli 2011
Hilversumcultuur
Als Hilversummer bezocht ik in Tongeren (Vlaanderen), nabij Maastricht, het Gallo-Romeins museum aldaar. Een mooi nieuw museum, waarbij aandacht wordt besteed aan de opgravingen in de streek tot en met de middeleeuwen. De tijdelijke tentoonstelling geeft een beeld van de Prehistorie. Verbaasd liep ik tegen het woord “Hilversum cultuur” op. Nooit geweten dat Hilversum ooit een hoogstaande cultuur kende – in de prehistorie. Ja hoor, wel erg lang geleden, maar misschien iets om even stil bij te staan.
Met de Hilversumcultuur wordt een prehistorische cultuur uit de vroege en middenbronstijd (1800 - 1200 v. Chr.) aangeduid. Het hooggelegen Gooi is een van de oudst bewoonde streken van Nederland. Vondsten in de prehistorische grafheuvels getuigen daarvan. Omdat water zich verzamelde op de lager gelegen plaatsen, werden dat drinkplaatsen voor het vee. De dorpen Hilversum, Laren , Blaricum en Bussum zijn rond die drinkplaatsen ontstaan. (Dat moesten die kakkers daar eens weten!)
In 1899 worden even buiten het dorp Hilversum vier fragmenten gevonden van een urne. Opvallend was het traliewerkpatroon op het aardewerk: het resultaat van touwindrukken.
In het midden van de 20ste eeuw bestudeerden archeologen gelijkwaardige vondsten uit nabije regio’s. De urnen die ze onderzochten waren eenvoudig, groot, tonvormig en hadden dikke wanden. De randen waren versierd met vinger- en nagelindrukken én met afdrukken van touw. De onderzoekers merkten de overeenkomst op met de vier urnefragmenten en grepen terug naar de vindplaats ervan om de net ondekte cultuur een naam te geven. De Hilversummensen (Hilversummers avant la lettre?) waren boeren die op grote schaal handel voerden: ze importeerden bronzen voorwerpen en verhandelden fokdieren. Door de arme zandgronden was er voornamelijk schapenhouderij mogelijk in latere tijd, maar wellicht hoorden er in de prehistorie ook runderen en geiten bij.
Te zien aan de dromerige blik van die eerste bewoner van de Gooise matras (zie foto) had hij het wiel nog niet uitgevonden.
Meer info:
MUSEUM TONGEREN
WWW.NAERDINCLANT.NL (amateurarcheologen)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten