donderdag 18 november 2010
Succes is geen garantie voor succes
De PVV is de partij die het grootste succes boekte bij de laatste verkiezingen, maar helaas pindakaas er gaat de laatste tijd wel wat mis om niet te zeggen er rollen koppen. Het is duidelijk: dit is te wijten aan de kritieklawine die op gang is gekomen via de media nadat bekend werd dat een van de Kamerleden gelogen had over zijn burgerschap. Daarmee werd het imago van de PVV als bepaald niet kreukloos, bevestigd. Het kan dan snel gaan als eenmaal het hek van de dam is.
Dat laatste geldt ook voor een vakkundig (door een reclamebureau) gemaakte serie filmpjes die in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen werden gepubliceerd op YouTube. Deze serie was bedoeld om het wetenschappelijk onderzoek dat aan de universiteit wordt verricht aan een breed publiek inzichtelijk te maken, dit met het doel jongere scholieren te enthousiasmeren over het studeren in Nijmegen. Het succes van LABRAD (de naam van de serie) was er, mede dankzij de medewerking van de sexy Ancilla Tilia die de hoofdrol speelt. De eerste 350.000 downloads waren er al in de eerste dagen na publicatie, maar toen brak de ongezouten kritiek los.
De Universiteit trok zich de kritiek aan en stopte de serie.
De ondernemings- en studentenraad waren niet blij met de filmpjes.Iemand van de studentenraad uitte haar mening als volgt: "Dit is niet het beeld dat de Radboud Universiteit zou moeten uitstralen. Er worden flauwe seksistische grapjes gemaakt en het lijkt alsof ze de onderzoeken belachelijk maken."
Kortom, imagoschade. Als de communicatieafdeling beter haar best had gedaan, had zo'n filmpje nooit goedkeuring gekregen. Nu wordt achteraf bepaald dat het schadelijk is voor het imago.
Imago heeft te maken met een voorbeeldfunctie en gedrag. Die moeten 100% OK zijn. Soms is dat erg lastig, en 'n geaccepteerd imago kan heel snel aan diggelen zijn.
Of het publiek zich zelf echt druk maakt om het imago van de PVV of de Radboud Universiteit is nog maar de vraag. Zowel bij PVV als Radboud is dat niet aangetoond, maar de les die we hieruit leren is: voorkomen is beter dan genezen.
Oordeel zelf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten