maandag 21 juni 2010
Kijken in de toekomst
Ons brein is een supercomputer waar we nog enorm veel aan kunnen ontdekken. Professor Dick Bierman is een parapsycholoog van de Universiteit van Amsterdam die zegt dat tijd een illusie is. Dat is niet zo'n originele constatering. Wel dat het nu is aangetoond met experimenten. Bierman heeft namelijk diverse experimenten uitgevoerd met hersenscans die aantonen dat mensen dingen kunnen voorvoelen. De computerscans signaleerden de emoties die al plaatsvonden in het brein voordat de plaatjes die de emoties kunnen opwekken werden getoond. Dat is tamelijk bizar en niet direct verklaarbaar.
Bierman ziet niet in waarom mensen niet even gemakkelijk in de toekomst kunnen kijken als naar het verleden. Ook Einstein beschreef het verleden, het heden en de toekomst als een 'koppige, hardnekkige illusie'. "We zijn tevreden dat mensen de toekomst kunnen aanvoelen voordat het gebeurt," zegt Professor Bierman, "We willen nu graag verder gaan, en kijken welke type persoon er namelijk goed in is."
Bierman staat er niet alleen voor: zijn bevindingen spiegelen de verzamelde gegevens van andere wetenschappers en paranormale onderzoekers. De Nobelprijswinnaar Professor Brian Josephson van de Universiteit van Cambridge is van mening dat er overtuigende bewijzen bestaan dat informatie uit de toekomst in het heden onderschept kan worden. Zo zei hij: "In feite is het in het geheel niet duidelijk waarom we in de wereld van de fysica de toekomst niet kunnen zien. Anderzijds mogen we de mogelijkheid daarvan niet volledig uitschakelen."
Ogenschijnlijk gewone mensen zijn in staat om de toekomst aan te voelen en wel op een tamelijk consistente basis. Bierman benadrukt evenwel dat mensen emoties doorkrijgen met betrekking tot de toekomst in plaats van specifieke visioenen, of beelden. Eerst komt het voorvoelen, dan de beelden die uit dat voorvoelen ontspruiten. "En," zei hij "als je een paar seconden in de toekomst kunt 'kijken' waarom dan niet enkele dagen, of jaren zelfs?" Het zou kunnen verklaren dat waarzeggers soms hele accurate informatie kunnen geven bij het oplossen van moorden uit het verleden bijvoorbeeld.
Het is duidelijk dat wanneer gewone mensen gevoelens van de toekomst kunnen ontvangen er ook begaafde personen zijn die visioenen kunnen ontvangen van dingen die nog moeten geschieden. Ook is het duidelijk dat vele paranormale fenomenen, zoals ESP en helderziendheid, hun wortels kunnen hebben in het voorvoelen.
Kunnen wij in de toekomst zien? Het antwoord hierop wordt een unaniem 'ja' van deze parapsychologen. Hoe sensitiever je bent, hoe 'paranormaler'.
Een voorbeeld betreft een voorval uit 1966 toen een ramp plaatsvond in Aberfan in Wales. Een school stortte in door een instortende mijnschacht, waarbij 144 mensen het leven lieten, waaronder 116 kinderen. 24 mensen hadden een voorgevoel gehad van de ramp. Kort voor de ramp had een kind aan haar moeder verteld dat ze had gedroomd dat haar school er niet meer was en dat iets zwarts op de school was terechtgekomen.
Doctor Jessica Utts van de Universiteit van Californië, die voor de Amerikaanse defensie en de CIA gewerkt heeft en zich bezighield met onderzoek naar paranormale fenomenen gelooft ook dat we voortdurende de toekomst aftasten en dat we deze kennis onbewust gebruiken om beslissingen te nemen.
Dat 'waarnemen' van invloed is op het resultaat van de waarneming zelf is ook al met experimenten in de natuurkundelabs bewezen. Hoe deze waarnemingen werken weten we alleen nog niet. Het blijft bizar. Als het waar is dat ik in de toekomst zou kunnen kijken, zou ik die toekomst dan ook kunnen beïnvloeden? Ik heb het voorgevoel dat ik het antwoord daarop nog even schuldig blijf. [Informatie is afkomstig van een artikel uit de Daily Mail.]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten