dinsdag 11 augustus 2009
Nutty New York
Hierboven: Governor's Island. Een Nederlands (landschaps-) architectenbureau - West 8 - is aangezocht het park te verfraaien dat het grootste deel van het eiland gaat beslaan. Het wordt na Central Park het grootste van N.Y.
Het is dit jaar 400 jaar geleden dat wij (Nederlanders) voet aan wal zetten in New York. Reden om even stil te staan bij dit feit. Ten zuiden van Manhattan ligt Governor's Island.
Dit eiland heette aanvankelijk Noteneylant, want de Nederlanders onder leiding van hun Engelse kapitein Henry Hudson (dit jaar wordt het Hudson Year genoemd)gingen hier aan wal en ene Wouter van Twiller kocht (of 'ruilde') het eiland later van de indianen die het (in hun taal) noteneiland noemden.
Hudson was helemaal niet op zoek naar Amerika, maar was hij net als Columbus ruim honderd jaar eerder het spoor bijster geraakt. Men dacht dat het mogelijk was om naar Oost-Indië te zeilen via de Noordpool, en bij de Amerikaanse kust kwam men erachter dat men hier handelsfactorijen kon stichten voor bont (een gewild product in het ijskoude Europa) en tabak (via ruilhandel met de indianen).
Een tijd later werd het eiland gekoloniseerd door Nederlanders van allerlei pluimage en afkomst, waaronder zelfs een Marokkaanse moslim naar het schijnt! Hier kon men zijn eigen religie uitoefenen zonder gevaren en een nieuw bestaan opbouwen, er was immers land genoeg, daar in 'Nieuw Nederland'.
Van de Nederlandse historische gebouwen is weinig overgebleven, maar wel zijn enkele als typisch Amerikaanse eigenaardigheden blijven bestaan, zoals het woord cookies, coleslaw (koolsla), Santa Claus en het woord voor baas: boss - echt Nederlands.
Het eilandje Governors Island is dus het eerste plekje dat wij veroverden zonder veel moeite. Voor heel New York hebben we ooit maar 24 dollar betaald. Alhoewel, dat was wel een groot bedrag (toen een half jaarloon) en bovendien naar het schijnt een aanbetaling. De Amerikanen deden het voor minder: in 2003 werd het eiland voor één dollar gekocht door de stad New York. Meer lezen over de boeiende geschiedenis van N.Y. (in het Engels): KLIK HIER
Geen opmerkingen:
Een reactie posten