zondag 28 augustus 2011
Cubaanse hiphop
Obsesion is een Cubaanse hip-hop band. Misschien niet zo bekend in het Westen, maar heel belangrijk voor de Cubaanse vrije muziekexpressie en de culture ontwikkeling van dat land.
De band werd opgericht door het echtpaar Alexey Rodriguez en Magia Lopez. Alexey komt oorspronkelijk uit Santiago de Cuba – bakermat van de belangrijkste muziekstromingen van Cuba – en Magia is geboren in Havana. Sinds 1996 zijn ze muzikaal actief. Daarvoor stond Alexey aan de draaibank en werkte hij als beeldhouwer. In zijn vrije tijd beoefende hij breakdance en was hij een fan van Amerikaanse hip-hop. In 1993 ontmoette hij Magia, die een studie communicatie had afgerond, in een Afro-Cubaanse dansgroep werkte. Dankzij Alexey ging ze zich eveneens bekwamen in het beeldhouwen.
Beiden hadden een hip-hopdroom. Ze beschouwden het als een soort platform van waaruit verschillende aspecten en thema’s konden worden gelanceerd op het gebied van de liefde, samenleving en politiek. Door het schrijven, componeren en produceren heeft Alexey de rol van hip-hop voor de Cubaanse cultuur kunnen versterken. Bovendien heeft hij gewerkt aan een project (La Fabri-K) waarbij een interactie werd bewerkstelligd tussen andere kunstvormen zoals de dans, dichtkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst. Ook experimenteerde hij met andere stijlen van muziek zoals blijkt uit de samenwerking met Roberto Fonseca en Augusto Enrique.
Het echtpaar Magia en Alexey woont in Regla, een industriewijk ten oosten van Havana. Dit havengebied waar aardolieraffinaderijen, pakhuizen en scheepswerven staan, is heel bekend vanwege het feit dat hier het centrum van de Afro-Cubaanse religie gehuisvest is. Op dit plekje staat de uit koloniale tijden stammende kerk van de Zwarte Madonna “La Virgen de Regla”, die behalve pelgrims uit het hele land ook veel toeristen trekt. Rond deze plek vestigden zich de bevrijde slaven in de 19e eeuw. Drie blokken hier vandaan wonen en werken Magia en Alexey in hun flat die tevens hun studio en werkruimte is.
Obsesion is elk jaar in de zomer present op het festival van Alamar, een wijk die niet ver van Regla ligt. Ze delen het podium met beroemdheden van de hip-hopscene, zoals bijvoorbeeld Mos Def, Dead Prez en Talib Kweli.
Een van hun nummers is bijzonder grappig, en is een ode aan de moeder, die voor Cubanen heilig is. Het leuke is dat mamma gewoon meedoet en helemaal in het spel opgaat. De studio van Alexey komt nog even in beeld, met de eierdozen als geluiddempers aan de muur. Het is een van de meest grappige clips die ik de laatste tijd gezien heb. Vraag me niet wat ze zingen maar dat hoeft ook niet want de beelden spreken voor zich!
Meer informatie en videomateriaal over de laatste Cubaanse muziek op HAVANA CULTURA
woensdag 24 augustus 2011
Tommy Cooper
Wie kan Tommy Cooper (je weet wel, zeventiger jaren komiek, ontzettend flauw maar toch wel weer leuk) beter immiteren dan Khadaffi? Hij is op de vlucht geslagen maar het zal me niets verbazen als hij straks in de woestijn wordt gespot met een toverstafje in zijn hand, waarmee hij bij de Toearegs harten verovert.
Hij moet goed naar dit filmpje gekeken hebben, in het laatste stukje is de gelijkenis treffend. Haha! Wie weet wat Khadaffi nog uit zijn mantel tevoorschijn haalt...
Appletje voor de dorst
WAT WORDT HET, APPEL OF BANK?
Het is crisis op de beurzen, de Europese banken staan onder grote druk, de Euro wankelt, aandelen kelderen, de vooruitzichten voor de burgers in de Eurozone zijn ronduit somber. Geen vreugde. Maar hoe absurd het ook klinkt, de bedrijven staan er gemiddeld genomen helemaal niet slecht voor! Geloof het of niet: er is zelfs één bedrijf in de VS dat evenveel waard is als alle 32 grootste banken in Europa, namelijk Apple. Steve Jobs, oprichter en tot voor kort CEO, mag echt trots zijn op zijn appeltje voor de dorst. De waarde van dit appeltje: plusminus 340 miljard dollar. Allemaal dankzij briljante innovaties zoals o.a. de Mac, iPhone, iPod en iPad. Toch is dit relatief: de waardedaling van de banken is erg snel gegaan en rechtvaardigt misschien niet helemaal het opwaarts potentieel van de banken bij een economische opleving. Ook kan een bedrijf als Apple ook failliet gaan als het niet genoeg innoveert - het is namelijk altijd een race tegen de klok.
Het bericht over de beurswaarde van Apple dat in de pers verscheen illustreert mijns inziens dat de economie van de VS weliswaar klappen heeft gehad, maar nog zeker niet overleden is. De kapitaalspositie van bedrijven is riant. Alleen als de dollar zakt, hebben ze een probleem, maar dan worden de Appletjes weer per kilo aangeboden en koop ik er waarschijnlijk wel een paar op de zaterdagse PC-markt.
woensdag 17 augustus 2011
Verbijsterveld
Minister Marja Van Bijsterveldt van OCW blijft verbijsteren. Van haar mag je ook op een onbewoond eiland studeren, als daar een onderwijsinstelling zou zijn. Fijn dat je ook buiten Nederland kan gaan studeren, want het is hier niet meer zo gezellig, vooral in het onderwijs niet. Om wat bij te verdienen (omdat de studiebeurs praktisch nihil is)kun je op het onbewoonde eiland vogelpoep verzamelen. Goede mest, schijnt het.
De maatregel is nogal doorzichtig. De trucendoos wordt opengetrokken om de hoeveelheid buitenlanders die inmiddels zijn genaturaliseerd weer terug naar hun voormalige (ei)land terug te dirigeren. Verder wordt het de hordes uitgelote studenten makkelijker gemaakt om op te rotten.
Hebben we teveel studenten? Waarom gaan we niet voor kwaliteit? Waarom worden zoveel studenten uitgeloot? Is het niet noodzakelijk om aan te geven waar Nederland behoefte aan heeft en het aantal studenten daarop af te stemmen? Er is nog werk te doen op het Ministerie, zou ik denken. Om nou direct maar iedereen naar een onbewoond eiland te sturen... dat gaat wat ver.
Hoewel, voor de verandering is dat misschien ook wel een keer leuk, heerlijk onder de palmpjes van Navassa (ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord). Eindelijk verlost van die domme hapsnap-politiek van Den Haag waar men "naar bevind van zaken" handelt. Met andere woorden: "zonder beleid".
Waar ik dit vandaan haal? Van dit ARTIKELTJE